ILIOS O PAROS

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΣΠΟΡ

1. Windsurfing
Πολύ κοντά μας, σε απόσταση μικρότερη του 1,5 χιλιομέτρου βρίσκεται μια από τις πιο δημοφιλείς μεταξύ των φίλων του Windsurfing παραλίες, Η Χρυσή Ακτή. Στα 3 περίπου χιλιόμετρα είναι η Νέα Χρυσή Ακτή (Τσερδάκια) επίσης φημισμένη παραλία, την οποία προτιμούν οι έμπειροι λάτρεις του σπορ, αφού εκεί φυσούν συνήθως πολύ ισχυροί άνεμοι. Μέχρι πρόσφατα στη Νέα Χρυσή Ακτή λάμβανε χώρα το παγκόσμιο πρωτάθλημα windsurfing. Windsurf μπορείτε επίσης να κάνετε στη Σάντα Μαρία, στα Τσουκάλια, στις Κολυμπήθρες και στην Πούντα (απέναντι από την Αντίπαρο).

paros_windsurfing

2. Kite Surfing
Ο παράδεισος των kite surfers βρίσκεται στο στενό της Πάρου-Αντιπάρου στην παραλία της Πούντας. Η δυτική αυτή παραλία της Πάρου κέρδισε την προτίμηση των kite surfers λόγω των ευνοϊκών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Εδώ γίνεται και το παγκόσμιο πρωτάθλημα Kitesurfing. Η Χρυσή Ακτή και η Νέα Χρυσή Ακτή (Τσερδάκια) προσφέρονται επίσης για Kitesurfing.

paros-kite

3. Scuba Diving
Η μαγεία του βυθού ξετυλίγεται γύρω από την Πάρο. Πολλές σχολές δραστηριοποιούνται έτοιμες να σας ξεναγήσουν σε ένα υπέροχα μαγικό τοπίο! Μικρά ταξίδια, εκπαιδευτικές εμπειρίες, που σκοπό έχουν να σας κάνουν να θαυμάσετε και να λατρέψετε το μεγαλείο της φύσης! Εντυπωσιακές σπηλιές, μοναδικά ναυάγια, ένας ζωντανός υπέροχος κόσμος σας περιμένει να τον ανακαλύψετε κάτω από το άγρυπνο βλέμμα επαγγελματιών εκπαιδευτών, με ασφάλεια και σοβαρότητα.

paros-diving

4. Water Skiing
Στην Πάρο υπάρχει σχολή θαλάσσιου σκι στις Κολυμπήθρες με πολλά χρόνια εμπειρίας στο συγκεκριμένο σπορ. Water Skiing μπορείτε να το απολαύσετε και σε άλλες παραλίες του νησιού, όπως στη Χρυσή Ακτή και τον Φάραγγα.

5. Ποδηλασία
Μπορείτε να ευχαριστηθείτε τις βόλτες στην Παριανή φύση καβάλα στο ποδήλατό σας. Οι φίλοι των ορεινών και off road διαδρομών έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν μερικά από τα ορειβατικά μονοπάτια και τις χωμάτινες διαδρομές, που βρίσκονται στην ενδοχώρα, από τις Λευκές μέχρι και τη Λαγκάδα, το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων και το Άσπρο Χωριό, τη Ι.Μονή του Χριστού του Δάσους και το Καμάρι.
Πολλοί φίλοι του ποδηλάτου χρησιμοποιούν τους δρόμους του νησιού, για να απολαύσουν τις απαλές γραμμές των παριανών λόφων και τις ακτογραμμές μας.

paros-cycling

ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ-ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ

1. Βυζαντινό Μονοπάτι
Είναι το πιο παλιό και κλασικό, για τους λάτρεις της πεζοπορίας, μονοπάτι του νησιού και ενώνει τις Λεύκες με τον Πρόδρομο. Διάρκεια περίπου 1 ώρα. Η διαδρομή και είναι κατάλληλη και για ποδήλατο βουνού.
2.Λεύκες-Λαγκάδα-Άσπρο Χωριό-Δρυός
Είναι η πιο απαιτητική και η λιγότερο γνωστή πεζοπορική διαδρομή.
Διαδρομή.10 χιλιόμετρα, Διάρκεια 3-3,5 ώρες

3. Μάρμαρα – Μώλος – Φανάρι – Καλόγερας

Εύκολη πεζοπορική διαδρομή, στον κάμπο από τα Μάρμαρα, μέχρι την παραλία του Μώλου και από εκεί, πάνω από την αμμουδιά, στην παραλία του Καλόγερου.
Διαδρομή χιλ. 3.5 χιλιόμετρα, Διάρκεια περίπου 1 ώρα

4. Περιβαλλοντικό Πάρκο
Το περιβαλλοντικό πάρκο Πάρου δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή διατηρεί τα στοιχεία που απαιτούνται για να αναδειχθεί σε έναν τόπο ξεχωριστό, κυρίως για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της παρατήρησης. Διαδρομή 7 χιλ. Διάρκεια διαδρομής περίπου 2:30 ώρες

ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Προγραμματίζοντας μια ημερήσια εκδρομή μπορείτε να επισκεφθείτε:

1) Την Αντίπαρο και το Σπήλαιο με τους σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Στο σπήλαιο αυτό, κατά το παρελθόν, υπήρχαν μοναδικής ομορφιάς σχηματισμοί σταλαγμιτών και σταλακτιτών. Διάφοροι όμως, κυρίως ξένοι (από τους Ρώσους των Ορλόφ, μέχρι τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της κατοχής), το λεηλάτησαν καταστρέφοντας ένα μέρος από τη φυσική του ομορφιά.

2) Τη Νάουσα με το γραφικό λιμανάκι, τους θαλασσινούς μεζέδες και το ουζάκι, το Ενετικό κάστρο και την παραδοσιακή Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική (στο παλιό μέρος του χωριού). Στη συνέχεια μπορείτε να κολυμπήσετε στις Κολυμπήθρες, την παραλία με τους μικρούς διαδοχικούς κολπίσκους και τα μοναδικά σε σχήματα βράχια.

3) Την πρωτεύουσα του νησιού, την Παροικιά, για να επισκεφθείτε τον Ναό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, το Μουσείο, την περιοχή του παλιού Ενετικού κάστρου και τα γραφικά στενά δρομάκια της παλιάς πόλης. Αξίζει επίσης, να βρεθεί κανείς στην Παροικιά το απόγευμα, για μια βόλτα στην παραλία, στην Πάνδροσο και την Αγία Άννα, απ΄ όπου μπορεί να απολαύσει το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα.

4) Το μοναστήρι του Χριστού του Δάσους (γυναικείο) και τα περιβόλια των Ψυχοπιανών, όπου (αν είστε και λίγο τυχεροί, κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν κάθε μέρα), θα βρεθείτε μπροστά σε σμήνη από πολύχρωμες πεταλούδες, που θα κάθονται στα δένδρα και τους κισσούς ή θα περιπλανιόνται στον αέρα.

5) Το παλιό μοναστήρι της Λογγοβάρδας (ανδρικό), που βρίσκεται στη μέση περίπου της διαδρομής Παροικιά – Νάουσα.

6) Τα μεσογειακά χωριά της Μάρπισσας, του Πρόδρομου και των Λευκών. Εκεί θα δείτε το παλιό Κυκλαδίτικο χωριό με τα στενά δρομάκια, τα άσπρα σπίτια και το πλακόστρωτο και βέβαια, θα βρείτε ταβέρνες για φαγητό.

7) Άλλα νησιά, όπως τη Νάξο, την Ίο, τη Σαντορίνη, τη Σίφνο, ακόμα και τη Μύκονο και τη Δήλο, με μικρά καράβια που ξεκινούν από την Παροικιά, τη Νάουσα και το Πίσω Λιβάδι. Αν βέβαια σας πειράζει η θαλασσοταραχή και ο καιρός δεν είναι καλός, θα ήταν προτιμότερο να μην επιχειρήσετε ένα τέτοιο ταξίδι.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

1. ΜΟΥΣΕΙΑ

• Το αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου σας περιμένει, στην Παροικιά, γεμάτο με ευρήματα από τις ανασκαφές του Σάλιαγκου, με τη «Χοντρή Κυρία» (5000 π.Χ.), την πρώτη σμιλευμένη ανθρώπινη μορφή, να σας καλωσορίζει. Μαζί της τα Κυκλαδικά ειδώλια και τ’ απομεινάρια του μυκηναϊκού ανακτόρου στις Κουκουναριές καθώς και τα ευρήματα των ανασκαφών στο Δεσποτικό.
• Στο Ιερό προσκύνημα της Εκαντοταπυλιανής, βρίσκεται το εκκλησιαστικό μουσείο.
• Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο – Συλλογή «Όθωνα Κάπαρη», στη Νάουσα, με ευρήματα από τη μυκηναϊκή ακρόπολη στις Κουκουναριές, αρχαία νομίσματα, φωτογραφίες και σπάνια βιβλία.
• Στη Μάρπησσα, επισκεφτείτε το Μουσείο Γλυπτικής, του Παριανού γλύπτη και χαράκτη «Ν. Περαντινού», το Λαογραφικό Μουσείο Μάρπησσας και τη Βυζαντινή πινακοθήκη.

2. ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗΣ

Το σημαντικότερο «ζωντανό» μνημείο του νησιού είναι ο παλαιοβυζαντινός Ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, που βρίσκεται στην Παροικιά. Ναός (όπως αναφέρει η παράδοση) κτίστηκε για πρώτη φορά, από την Αγία Ελένη, στη συνέχεια ο Ναός αυτός καταστράφηκε και στη θέση κτίστηκε, στα χρόνια του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ο μεγαλοπρεπής Ναός σε ρυθμό τρίκλιτης Βασιλικής μετά τρούλου.

3. ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ

Το Κάστρο έκτισε ο Ενετός δούκας της Νάξου, Σανούδος (13ο αιώνα), Με μαρμάρινα μέρη που προέρχονταν από αρχαία ιερά. Στο Κάστρο βρίσκονται εντοιχισμένα τα μέλη από τρεις αρχαϊκούς και δύο ναούς κλασικής εποχής της αρχαίας πόλης. Από αυτούς σώζεται μόνο ένα μικρό τμήμα του αρχαϊκού ναού της Αθηνάς (6ου π.Χ. αιώνα) στην κορυφή του λόφου.